INTERNATIONALE VROUWENDAG ZOETERMEER

8 Maart

INTERNATIONALE VROUWENDAG 2018

Stichting 8 maart Internationale Vrouwendag organiseert op donderdag 8 maart 2018 op het Stedelijk College voor alle vrouwen van Zoetermeer een evenement met het thema:

Thema 2018

Wij, de organisatoren van Stichting 8 maart Internationale Vrouwendag, zijn ons er terdege van bewust wat een enorme morele en emotionele druk er op vrouwen rust. In onze eigen stad Zoetermeer, in eigen land en in de Wereld.

Daarom grijpen wij deze dag aan om onze krachten opnieuw te bundelen, vrouwen te informeren, te bemoedigen, te coachen, te stimuleren en te inspireren. Wij zeggen: "Verbeter de positie van vrouwen in Nederland".
Juist nu is het belangrijk om vrouwen ervan te laten doordringen hoe sterk zij zijn en hoe belangrijk hun rol steeds opnieuw is in de maatschappij en in de wereld.

Ook hier in Zoetermeer moeten wij, als volwaardig lid van deze wereld, samen sterk zijn en vooruit kunnen. Samen met de inwoners van Zoetermeer organiseert de Stichting 8 maart Internationale Vrouwendag de viering van deze dag. In 2018 wordt dit evenement al 17 jaar in Zoetermeer georganiseerd. Wij blijven strijdbaar en geven het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld door.

Zoals ieder jaar worden diverse instanties die met het thema te maken hebben uitgenodigd om workshops, lezingen, discussies en – zo mogelijk - interactief toneel aan te bieden. Daarnaast is er een infomarkt van diverse organisaties en zijn er optredens op het podium. De Vrouwendag wordt, zoals altijd, naast een hele bruisende dag ook een leerzame en nuttige avond!

 

Voor de informatiemarkt is de organisatie o.a. op zoek naar vrouwen / vrouwenorganisaties, die met dit thema te maken hebben en zonder commerciële bedoelingen een bijdrage willen leveren aan deze avond. Hiervoor zijn gratis tafels beschikbaar.

PROGRAMMA 2018 KORT OVERZICHT

harpmuziek
19.00 uur
Zaal open.
19.00 uur - Podium

Harpmuziek door Anne Bakker en Emma Penningnieuwland.
19.30 uur - Podium
Opening door Margreet van Driel, wethouder Economische en Sportzaken, Jeugd en wijkwethouder Rokkeveen en Noordhove-Segwaert.
19.30-22.30 uur
- Aula en docentenkamer
Markt met informatie, hapjes en verwennerij.
19.50 uur - Podium
Optreden van zangeres Tyra Wiertz.
20.00 uur - Lokaal 1
Workshop: Nirvana Health Retreat
20.00 uur - Lokaal 2
Workshop: Stichting Piëzo

20.05 uur - Podium
Modeshow in samenwerking met Kledingbank Meve.
20.30 uur - Podium
Optreden van Can Can Girls.
21.00 uur - Lokaal 1
Workshop: Praktijk voor Lichaamsgerichte Psychotherapie
21.00 uur - Lokaal 2
Workshop: Kwadraad
21.00 uur - Podium
Optreden Mama's aan de poort.
21.30 uur - Podium
DJ Sweetie.
22.00 uur - Podium
Optreden van Sugar Lips.

PODIUM PROGRAMMA

19:00 uur: Zaal open.
Anne Bakker en Emma Penningnieuwland zorgen voor sfeervolle harpmuziek. Zij zijn leerlingen bij CKC&partners.


Margreet van Driel

19:30 uur: Opening.

De avond word officieel geopend door Margreet van Driel. Margreet is wethouder Economische en Sportzaken, Jeugd en wijkwethouder Rokkeveen en Noordhove-Segwaert.


19:50 uur: Optreden van de zangeres Tyra Wiertz.

Tyra Wiertz

Tyra Wiertz (17) is haar musicalcarrière 10 jaar geleden begonnen in The Sound Of Music in het Efteling theater. Daarna heeft zij diverse zang -en theateropleidingen afgerond, onder andere bij het NME, Kemna Casting, Babette Labeij en Joop van den Ende. Daarnaast heeft zij verschillende rollen gespeeld in series zoals Brugklas en Spangas. Ook spreekt zij stemmen in voor de nasynchronisatie van verschillende bioscoopfilms en series op Nickelodeon en Disney Channel. Afgelopen jaar heeft zij de vooropleiding Muziektheater genoten op Codarts Conservatorium in Rotterdam. 

Kijk voor meer informatie op de website.


20:05 uur: Modeshow i.s.m. Kledingbank MEVE.

De Stichting MEVE staat voor "Met Elkaar Voor Elkaar".
MEVE zamelt in: goed bruikbare, gedragen kleding en andere materialen zoals, serviesgoed, sieraden, pannen, enz. De artikelen worden doorverkocht aan mensen die in de schuldhulpverlening zitten, een minimum inkomen hebben en bij de voedselbank lopen. MEVE! heeft momenteel 3800 ingeschreven cliënten die regelmatig een bezoek aan de winkel - Dijkwater 3 - brengen. De winkel wordt gerund door ongeveer 60 vrijwilligers.
Wil men bij MEVE inkopen dan zal men een formulier met persoonlijke gegevens en inkomen moeten invullen. Ook zal men een legitimatiebewijs mee moeten nemen. MEVE hanteert voor het inkopen twee MEVE-kaarten. Een MEVE standaardkaart die bestemd is voor mensen die in de schuldhulpverlening zitten en bij de voedselbank lopen. Met deze kaart kunnen zij vijf stukken kleding voor 1 euro kopen. De tweede MEVE kaart is bestemd voor mensen met een minimum inkomen. Zij kunnen vijf stukken kleding voor 5 euro kopen.
Kleine ingezamelde huisraad wordt geruild tegen lang houdbaar voedsel. Hiervan worden noodpakketten gemaakt voor gezinnen die in acute financiële nood terecht zijn gekomen.
Kledingbank MEVE heeft ook een dierenvoedselbank die op donaties draait. Mensen in de minima kunnen voedsel voor hun huisdieren krijgen.

Tijdens de uitverkoop kunnen mensen die niet in de minima zitten kleding kopen. De opbrengst
wordt gebruikt om de huur te betalen. MEVE krijgt geen subsidie van de gemeente Zoetermeer. 

In het winkeltje kan men van alles vinden van sieraden tot klein huisraad.
Website


20:30 uur: Optreden Can Can Girls

Can Can Girls

Can Can Girls Zoetermeer is een super gezellige en vrolijke groep. Zij bestaan nu inmiddels alweer 21 jaar. De oprichtster van de groep is Esther van Oostveen.
Inmiddels hebben ze optredens in heel Europa. Ze dansen country, rock en roll en zijn inter-actief met het publiek bezig. Dus met andere woorden een supergezellige dansgroep uit Zoetermeer.

Vanavond geven zij een demo Can Can dansen en daarna een korte workshop zodat ook het publiek deze dans kan leren. Facebookpagina


21:00 uur: Optreden van interactief kleinkunstduo Mama's aan de Poort.

Mama's aan de Poort

Mama’s aan de Poort Vivian Wesselingh en Ingrid Mank zijn middelbare schoolvriendinnen en afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium.
Vivian stond jaren op het podium in binnen- en buitenland met o.a. Carlo D’Wys & the voices of soul (o.a. North Sea Jazz), discoglitter & glamourband Groove the Princess en zong backing vocals bij vele Nederlandse artiesten tijdens optredens in het Gelredome.
Ingrid heeft haar sporen verdiend in België en heeft gewerkt met o.a. Zap Mama, Clouseau, Natalia, Will Tura, Stan van Samang; zij schreef als singer-songwriter voor deze en vele andere artiesten. Maar liefst drie van haar songs hebben de afgelopen jaren nummer 1 in de Belgische hitlijsten gestaan! Ingrid heeft haar eigen (zang)studio in Vlaanderen ‘de Popvilla’ en is actief als zangcoach voor The Voice. Website


DJ Sweetie

21:30 uur: DJ Sweetie.

DJ Sweetie heeft een aantal jaren geleden ook een geweldige bijdrage geleverd aan het podiumprogramma. Binnen enkele minuten kreeg zij de beentjes van de vloer met haar opzwepende muziek. Het bijzondere aan deze vrouw is dat zij muziek maakt voor het goede doel. Alle verdiensten gaan naar de stichting Make-A-Wish.

Make-A-Wish Nederland vervult de liefste wens van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Het vervullen van een allerliefste wens heeft op ieder kind een bijzonder effect, maar op kinderen met een levensbedreigende ziekte in het bijzonder. Het geeft deze kinderen, die vanwege hun ziekte te vaak vooral patiënt zijn, de kracht om kind te zijn. Het verwezenlijken van een droom kan voor hun toekomst een wereld van verschil betekenen.


22:00 uur: Optreden van Sugar Lips.

Sugar LipsEen unieke LIVE act. Sugar Lips is een enthousiast allround zangtrio dat muziek en entertainment van goede kwaliteit combineert en garant staat voor een onvergetelijke optreden.

Dit veelzijdige zangtrio bestaat uit drie ervaren zangeressen uit Den Haag die met verschillende formaties en live bands sinds de jaren ‘90 op vele podia hebben gestaan door heel Nederland. Tijdens een jamsessie merkten zij dat hun stemmen goed bij elkaar pasten. Einde zomer 2014 hebben zij hun krachten gebundeld en was Sugar Lips geboren!
Met hun gevoel voor theater weten zij telkens de show te stelen.

Sugar Lips neemt u volledig in stijl met top covers mee terug naar de jaren ’30, ’50, ’70, ’90 tot nu! Close harmony, rock & roll, disco, soul, pop, rock maar ook easy listening. Van Andrew Sisters, Elvis Presley, The Tramps, The Three Degrees tot Anouk. 

 

 

 

MARKT

Oriflame, Yvonne den Heijer

De dames kunnen aan de tafel hun nagels laten verzorgen en kans maken op een gratis gezichtsbehandeling.
website


Praktijk Ayla

Praktijk Ayla laat vrouwen van uit hun eigen kracht leven door een korte energetisch behandeling waarbij men een diepe ontspanning kan ervaren.
website


Piëzo

Stichting Piëzo is een sociaal maatschappelijke organisatie die mensen in de gelegenheid stelt om hun talenten en vaardigheden te ontdekken en verder te ontwikkelen. Vanavond kunnen vrouwen geïnformeerd worden over mogelijkheden binnen Piëzo om te ontwikkelen.
website


Karla en Monique

Samen met Karla en Monique kunt u in een leuke “doe” workshop kaarten maken door middel van stempelen. 


PRONKstukken &creaties

Mini workshop bloemschikken. Zelf een klein bloemstukje maken.
Facebookpagina


Spiritueel Els Kadee

Zij vertelt de vrouwen op een spirituele manier hoe geëmancipeerd te zijn.


Mercy International Zoetermeer, Annette Doorn

Hoever reikt emancipatie? Wat Mercy International betreft tot in Thailand. Met het ondersteunen van kinderen daar krijgen jongens én meisjes een goed fundament en meer grip op hun toekomst. Ook voor de Thaise medewerk(st)ers is Mercy International vaak een uitkomst. Vast inkomen dat hoger ligt dan elders in Thailand. Van daaruit kunnen zij ook meer betekenen voor hun kinderen.
website


Lefkracht, Inez van Arkel en Maaike Frankena

Lefkracht geeft trainingen aan gezinnen, klassen, leerkrachten en kinderen. Deze trainingen gaan over persoonlijke groei, grenzen aangeven, een sfeer neerzetten in een groep of een sfeer keren in een groep. Op het moment dat kinderen zich bewust zijn van wat ze willen en kunnen en de ander in hun waarde laten dan is er gelijkwaardigheid. Als kinderen gelijkwaardig opgroeien dan is emancipatie een heel stuk makkelijker of zelfs overbodig.
website


Paaldans Zoetermeer, Ezi Ovunda

Informatie over paaldansen en wat het voor je kan betekenen.
website


Aziza Bennouho

Marokkaanse smulhapjes.


Stichting Daily Diva

Het empoweren van vrouwen op het gebied van uiterlijke en innerlijke schoonheid, talentontwikkeling en persoonlijke groei. Het stimuleren van een succesvolle carriere en onafhankelijkheid in de breedste zin des woords en uniciteit van de vrouw.
website


Elsje Veth, schrijfster van columns

Ontplooien en ontwikkelen van talenten.
website


Mamalekkerrr, Joan

Heerlijke Surinaamse hapjes


ZoSamen 

ZoSamen is een samenwerking van Palet Welzijn (mantelzorg), Stichting Mooi en VIP Vrijwilliger. Een centraal zorgloket voor mantelzorgers, (zorg)vrijwilligers en voor iedereen die hulp geeft, aanbiedt of vraagt.  ZoSamen bevindt zich in het Stadhuis Forum.


Pastry’s by Sharon

Sharon wil laten zien dat je niet bang moet zijn om je talenten of gaven om te zetten tot werkelijk het beginnen van je eigen bedrijf. Sharon : OOK WIJ VROUWEN KUNNEN DIT, OOH YES WE CAN!!
website


Mardipol – Mary Kay producten

Vrouwen mogen bij Martha Polanco vrijblijvend kennis maken met de kwaliteit hoogwaardige producten van Mary Kay.
website


Kwadraad

Maatschappelijk werk, Sociaal Raadslieden en Opvoedbureau. Heb je vragen of problemen? Bij Kwadraad Maatschappelijk Werk kun je direct aan de slag met het vinden van jouw antwoorden.
website


Kledingbank MEVE 

MEVE staat voor "Met  Elkaar Voor Elkaar".  Zij zamelt goed bruikbare kleding en goederen in.

Aan de Dijkwater 3 kunnen mensen terecht die in de schuldhulpverlening zitten, tot de minima behoren of bij de voedselbank lopen. Van maandag t/m vrijdag van 9:30 tot 16:00 uur.
Website

 

WORKSHOPS

In twee klaslokalen worden vier workshops gegeven.

Inschrijven voor deze workshops kan vanaf 19:00 uur via intekenlijsten bij de informatietafel in de hal.


Klaslokaal 1 20:00 – 20:45 uur: Nirvana Health Retreat, Awring Shaways.

In onze huidige samenleving streven wij naar emancipatie, met nadruk op exacte betekenis van emancipatie namelijk het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie. Dus bij voorbaat een achtergestelde positie van de vrouw. Daarin focussen wij ons op wat wij, vrouwen mogen, kunnen en doen en dat hangt allemaal af van in hoeverre de maatschappij het toe laat. Dat wil zeggen dat wij ons mogen emanciperen tot op een zeker hoogte, dus net zo ver als de maatschappij en je cultuur dat toelaat. Daar gaan wij zelf, vrouwen erg ver in zoals hoe geëmancipeerd ben je is de maatstaaf van hoe jij je ontwikkeld hebt vanaf je achtergestelde positie als vrouw.

Wat als er geen achtergestelde positie is? Waarom de positie innemen als de achtergestelde? Wie gaat ons vertellen hoe, wat en waar wij moeten staan als wij het zelf niet willen? En hoe kunnen wij dat doorbreken? Daarmee bedoel ik niet dat er geen glazen plafond is voor ons als vrouwen, in tegendeel. Wat wel erg belangrijk is de innerlijke emancipatie. Wat is innerlijke emancipatie? Hoe bereiken we innerlijke emancipatie en is daar een grens voor opgesteld? Ik wil tijdens de workshop uitleggen hoe ik het zie en hoe bijvoorbeeld ik het zelf gedaan heb.

Er kunnen ca 18 vrouwen meedoen aan de workshop.
website


Klaslokaal 2 20:00 – 20:45 uur: Stichting Piëzo, Jane Martie-Chatlein

Vrouw In Actie: Onderzoeken welke belemmerende gedachten en/of overtuigingen jij hebt over jezelf. Wat beperkt jou om te doen wat jij wilt, om echt gelukkig te zijn? Het doel van deze workshop is deze beperkende overtuigingen om te buigen naar meer reële, positieve gedachten en om innerlijke rust en vertrouwen te creëren.

Er kunnen ca 12 vrouwen meedoen aan deze workshop.
website


Klaslokaal 1 21:00-21.45 uur: Praktijk voor Lichaamsgerichte Psychotherapie, Saskia Stolwijk

Ik geef workshops die toepasbaar zijn op vele levensthema's. Ook geef ik cursussen speciaal voor vrouwen, omdat vrouwen nu eenmaal met andere dingen in het leven worstelen dan mannen. Als je dit thema 'Vrouwen Emancipatie - HOEVER' verder doortrekt, kom je o.a. uit bij 'het nemen van eigen ruimte', 'staan voor jezelf', en hierin speelt 'zelfacceptatie' en 'zelfliefde' een grote rol, maar ook het feit dat wij als vrouwen elkaar nodig hebben en elkaar hier in kunnen steunen. Om deze thema's heen kan ik genoeg oefeningen in de vorm van dans, beweging, spel of eventueel als meditatie aanbieden. Doel is als vrouw 'thuis te komen bij jezelf' en vooral PLEZIER te hebben!

Er kunnen ca 20 vrouwen meedoen aan de workshop.
website


Klaslokaal 2: 21:00-21:45 uur: Kwadraad, Jeanine Pelle

Een workshop over Assertiviteit bij vrouwen.

Er kunnen ca 16 vrouwen meedoen aan deze workshop.
website